Kat plast heel de dag niet

Wanneer uw kat niet plast, valt dat meteen op door de droge kattenbak. Dit is geen goed teken. Als u geconstateerd heeft dat uw kat de hele dag niet heeft geplast, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Het is noodzaak om een spoedige afspraak te maken, want dit kan wijzen op ernstige gezondheidsproblemen bij uw kat.

Dierenarts raadplegen

Het is nodig om dringend een dierenarts te raadplegen, omdat een kat die niet plast medische hulp nodig heeft. Een kat die niet plast, lijdt namelijk pijn. Ze zullen zich niet lekker voelen en lopen een hoog risico op blijvende schade aan de nieren en zelfs een stoppende werking van de nieren, dit noemen we nierfalen. Verder stijgt het kaliumgehalte in het bloed van de kat. Bijkomend kunnen katten die niet plassen, uitgedroogd raken. Uw kat kan bijkomende hartproblemen krijgen en zelfs buiten bewustzijn raken. Als eigenaar moet u snel handelen, omdat uw kat mogelijk in levensgevaar is.

Belangrijke oorzaken

Enkele oorzaken van dat uw kat niet kan plassen zijn onder andere blaasgruis, blaasstenen of zelfs blaastumoren. Door deze ziektes kunnen de urinewegen verstopt raken, waardoor plassen heel pijnlijk en onmogelijk wordt. De verstopping van de urine, maakt het niet mogelijk om de afvalstoffen van het lichaam af te scheiden, en kan zorgen voor ontstekingen en mogelijk uitval van de nieren. Dit zijn ernstige aandoeningen die maken dat het bezoek aan een dierenarts en het opstarten van een behandeling noodzakelijk zijn. Tegenwoordig is de diergeneeskunde vaak even gevorderd als de geneeskunde voor mensen, maar moet u er op tijd bij zijn.

Behandeling

Het is belangrijk dat de kat de afvalstoffen in het lichaam kan afscheiden via de urine. De dierenarts kan uw huisdier helpen door het aanleggen van een katheter of door de blaas aan te prikken. Deze laatste behandeling kan zonder narcose en houdt het minste risico in voor de kat. De kat zal zich hierna een stuk beter voelen.

Eens het dier van de overtollige urine verlost is, wordt het dier rustiger. Het huisdier ondervindt namelijk ook stress wanneer het niet kan plassen. Het te hoge kaliumgehalte in het bloed zal zich weer terugvorderen. De dierenarts zal een onderzoek doen om de oorzaak van verstopping te vinden. Indien er sprake is van blaasgruis of blaasstenen, zullen deze verwijderd moeten worden. Blaasstenen zullen operatief verwijderd worden.

Om te voorkomen dat de problemen terugkomen, is het belangrijk dat de voeding van uw huisdier wordt aangepast. Er bestaat momenteel speciale dieetvoeding voor katten met blaas- en/of nierproblemen. Ook is het belangrijk om de kat goed te laten drinken, dit zorgt voor een goede doorstroming en kan blaasproblemen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven