Vangacties voor zwerfkatten

Overlast

Een groep verwilderde katten kan flinke overlast geven. De ongecastreerde katers sproeien hun doordringend geurende urine om hun terrein af te bakenen. Overal liggen uitwerpselen. Bovendien vechten ze vaak luidruchtig met elkaar, met akelige – onbehandelde – wonden als gevolg.

Wanneer het paartijd is, krijsen ze zich schor, want in zo’n groep leven veel vruchtbare vrouwtjes. Vaak zijn de dieren hongerig, dus trekken ze vuilniszakken open om aan hun kostje te komen. Dat trekt weer muizen aan. Lees op de Kattensite meer over de paartijd van de kat.

Veel zwerfkatten hebben verwondingen, parasieten of schurft en zijn nergens tegen ingeënt. Het zal niemand verbazen dat ze dus allerlei ziekten verspreiden, wanneer ze met een aandoening blijven rondlopen. Een zwerfkat wordt gemiddeld maar een jaar of drie.

Dan hebben we het nog niet gehad over de verkeersveiligheid. Het kan voorkomen dat een zwerfkat een ongeluk veroorzaakt. Nog afgezien van menselijk en katten leed, is niemand aansprakelijk te stellen voor de kosten van een dergelijke botsing.

Mensen die door verwilderde katten gekrabd worden, moeten zich laten inenten tegen tetanus. Zowel kat als mens zijn dus beslist gebaat bij een oplossing van het zwerfkattenprobleem.

Vangactie

Vorig jaar hebben wij meegeholpen aan een actie om verwilderde katten te vangen voor nadere zorg.

Het kost een behoorlijke tijd en samenspraak met de buurt om een zogenaamde ‘vangactie’ voor te bereiden. Liefst wil men de hele groep tegelijk vangen, zodat de dieren weer allemaal tegelijk –onvruchtbaar– worden losgelaten.

Het moet duidelijk zijn om hoeveel katten het gaat. De zwervertjes worden een dag niet bijgevoerd, zodat ze goed hongerig zijn. Dan worden er kastvallen geplaatst met daarin voedsel om ze te lokken.

Het gebruik van vangstokken is te stressvol en kan verwondingen geven. In deze metalen kastvallen raakt de kat niet gewond en is bij het dichtvallen van het luikje ruimte over gelaten voor de staart.

De kat moet uiteraard kort na de vangst worden meegenomen om angst te beperken. De katten worden vervolgens nagekeken op een chip, want stel dat het een gedumpte of verwaarloosde huiskat is, die gewoon een eigenaar heeft!

Katers kunnen vervolgens 24 uur na de castratie weer worden teruggeplaatst, poezen na vier dagen. Ernstig zieke katten worden ingeslapen.  Benaderbare katten (tamme katten miauwen vaak in de val) en nestjes kunnen na socialisatie worden herplaatst.

Na een gelukte actie is de groep zwerfkatten onvruchtbaar en de hiërarchie blijft behouden. Niet-steriele katten worden door de groep geweerd. Uiteindelijk zal de populatie steeds kleiner worden door natuurlijke sterfte.

Dit was voor ons een goede ervaring en heeft ons de ogen geopend hoe belangrijk het is dat katten niet zomaar op straat terecht komen. Alle katten verdienen het om een gezond en veilig leven te leiden.

Lees hier wat de dierenbescherming doet tegen zwerfkatten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven