Zwerfkatten

Terwijl je eigen kat lui voor de kachel zit, vechten honderdduizenden thuisloze katten voor hun koude, harde bestaan. Mager, hongerig, schuw voor mensen, de witte sokjes groezelig van het vuil. Ze werpen stelselmatig nieuwe nesten die hetzelfde droevige leven wacht. Zes vruchtbare katten kunnen in een jaar tijd voor dertig nakomelingen zorgen.

Gelukkig zijn er altijd wel mensen die zich hun lot aantrekken en met blikken en brokken zorgen ze dat dergelijke zwerfkatten niet verhongeren. Dat maakt ze niet minder lastig, want met elkaar kunnen ze voor veel overlast zorgen. In het slechtste geval worden katten zonder eigenaar doodgeschoten, want het schieten op katten tijdens de jacht is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. De Jagersvereniging heeft onlangs een artikel geschreven over verwilderde katten.

Wij doen  graag mee aan het ondernemen van vangacties, waarna castreren en steriliseren van de katten volgt. Kittens en tamme dieren kunnen soms nog in een asiel worden gesocialiseerd om vervolgens een goed tehuis krijgen. De andere katten worden zo nodig medisch behandeld en vervolgens onvruchtbaar in hun eigen leefomgeving teruggezet. Zo kunnen ze blijven leven en wordt de groep niet groter.

Intussen is het erg belangrijk dat katteneigenaren hun eigen katten chippen, castreren of steriliseren, zodat eigenaars van katten altijd terug te vinden zijn en nog meer nesten voorkomen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven